Profielen

BALKEN
IPE Balken

Deze profielen met een dwarsdoorsnede “I” hebben vrije korte, evenwijdige flenzen en een constante dikte. Door de rechte flenzen zijn ze beter inpasbaar in constructies en kan er gemakkelijk een andere balk tussen de flensen gelegd worden.

Verzaagd op maat.
Andere bewerkingen op aanvraag.

IPE Balken bij Rosseel Tielt
HEA Balken

Een profielstaal als een H-profiel is een stalen balk waarbij in de dwarsdoorsnede een H te lezen is, een zogenoemd breedflensprofiel. De flens is het uitstekende , horizontale deel van een profiel, uitgaande van een gekantelde H zoals op de afbeelding hieronder. Het rechtopstaande deel van de H balk is het lijf.

Verzaagd op maat.
Andere bewerkingen op aanvraag.

HEA Balken bij Rosseel Tielt
HEB Balken

Meer draagkracht dan HEA balken.

Verzaagd op maat.
Andere bewerkingen op aanvraag.

HEB Balken bij Rosseel
HEM Balken

De HEM balken hebben meer draagkracht dan een HEA en HEB balk en zijn ook een stuk zwaarder.

Enkel verkrijgbaar op aanvraag.

HEM Balken bij Rosseel Tielt
UPN Balken

Het U-profiel (de U-balk) is een U vormig profielstaal, meestal voorgesteld als een gekantelde U. De flenzen zijn evenwijdig aan elkaar. Het lijf is het staal tussen de flenzen en is ook de aanduiding of afmeting hiervan.
De UPN heeft schuine flenzen en is de meest gebruikte soort U-balk.

Verzaagd op maat.
Andere bewerkingen op aanvraag.

UPN Balken bij Rosseel Tielt
WARM GEWALSTE PROFIELEN
Warmgewalste profielen
Warmgewalste profielen

Warmgewalst staal wordt vervaardigd door het staal op zeer hoge temperatuur te walsen. Door de herkristallisatie is het staal makkelijk bewerkbaar. Warmgewalst materiaal heeft minder verwerking nodig, maar bij het afkoelen krimpt het staal een beetje en kan er een kleine afwijking ontstaan op de gewenste afmeting. Daarom wordt dit soort staal vaak gebruikt wanneer kleine verschillen in vorm en grootte geen essentiële rol spelen.

Diverse profielen worden uit warm gewalst staal geproduceerd:
Plat staal - rond staal - vierkantstaal - hoekstaal ( gelijkzijdig en ongelijkzijdig) - T-staal (gelijkzijdig en ongelijkzijdig) - klein U-staal en balken.

Kenmerken

  • Donkerder van kleur
  • Ruwer oppervlak
  • Vaak zwaarder (dikker) dan koudgewalst
  • Minder hard dan koudgevormd staal, maar de rek (taaiheid) en vervormbaarheid zijn groter.
  • Toleranties mogelijk in afmetingen
KOUD GEWALSTE PROFIELEN
KOUD GEWALSTE PROFIELEN
KOUD GEWALSTE PROFIELEN
KOUD GEWALSTE PROFIELEN
KOUD GEWALSTE PROFIELEN

Koudgewalste profielen worden uit koudgewalst of warmgewalst bandstaal gemaakt. Het bandstaal wordt door een aantal in serie geplaatste geprofileerde walsrollen in de gewenste eindvorm gebracht. Door deze productiemethode is de vormvrijheid ten aanzien van de doorsnede groot.

Andere kenmerken van koudgewalste profielen:

  •  een nauwkeurige maatvoering (kleine toleranties)
  • een nagenoeg constante materiaaldikte over de doorsnede

Koudgewalste profielen worden onder andere toegepast in de carrossseriebouw, in magazijnstellingen en in plafondsystemen.

GETROKKEN STAAL
GETROKKEN STAAL
GETROKKEN STAAL

Door warmgewalst stafstaal via een koudbewerking tot eindmaat te fabriceren, ontstaat een product met een blank en glad uiterlijk: blank stafstaal. Tot een diameter van ca. 20 mm bestaat deze bewerking uit koudtrekken, vanaf een diameter van ca. 100 mm uit schillen. Daartussen is de proceskeuze afhankelijk van de mogelijkheden van de fabriek en de gewenste eigenschappen.

Koudtrekken(+C) is een techniek waarbij het warmgewalste materiaal via één of meerdere trekstenen tot eindmaat wordt getrokken. Vaak zullen deze producten dan ook trekgroeven in het oppervlak te zien geven.

Schillen (+SH) is een verspanende bewerking waarmee de walshuid verwijderd wordt en het product op de gewenste maat wordt gebracht. Geschild stafstaal vertoont vaak spiraalvormige groeven in het oppervlak.

Getrokken blank stafstaal kan in diverse doorsneden (rond, vierkant, zeskant, plat) geleverd worden, geschild blank stafstaal alleen in rond. Door het koudtrekken zal het materiaal verstevigen, waardoor de sterkte toeneemt en de taaiheid (en daarmee de vervormbaarheid) afneemt. De versteviging die het gevolg is van het koudtrekken heeft in het algemeen een positief effect op de verspaanbaarheid. 
Ten opzichte van het warmgewalste materiaal vertoont het koudgetrokken stafstaal in het algemeen minder neiging tot kantenopbouw en heeft het een gunstiger spaanvorm. 
Andere voordelen zijn een betere oppervlaktegesteldheid en nauwkeurige maattoleranties, die nog verder verbeterd kunnen worden door na het koudtrekken c.q. schillen het stafmateriaal te slijpen of te polijsten.

Een andere methode om blank staal te vervaardigen is het zogenaamde hoogkantwalsen. Bij deze methode wordt het voormateriaal alzijdig gewalst tot de gewenste eindvorm en- maat. Door de geometrie van de walsrollen te variëren is een grote verscheidenheid in vormen (van de dwarsdoorsnede) te realiseren.
Bijkomend voordeel van hoogkantwalsen is dat het oppervlak verdicht wordt, waardoor, in tegenstelling tot schillen en trekken, een glad en glimmend oppervlak ontstaat, dat zonder verdere mechanische voorbehandeling voor decoratieve doeleinden bijvoorbeeld verchroomd of vernikkeld kan worden.

Afhankelijk van het uitgangsmateriaal, de walsreductie en eventuele gloeibehandeling zijn de mechanische eigenschappen van het eindproduct binnen ruime grenzen in te stellen. Hoogkantgewalst stafstaal kan zowel in handelslengten, in fixlengten als op coil (rol) geleverd worden.

Contacteer ons
voor jouw bestelling