- WARM GEWALSTE BANDPLATEN
- WARM GEWALSTE TRAANPLATEN
- KOUD GEWALSTE PLATEN
- GEGALVANISEERDE OF VERZINKTE PLATEN
- WEERVAST STAAL
Platen
Koudgewalste platen worden vervaardigd uit warmgewalste stalen rollen. Deze worden uitgewalst tot kleinere diktes, waarna het materiaal gegloeid wordt en licht nagewalst. Naast het reduceren tot veel dunnere diktes geeft het koudwalsen van warmgewalst bobijnstaal ook bijzondere eigenschappen aan het staal.
In dit koudwalsproces, dat al dan niet gepaard gaat met het aanbrengen van een coating, verkrijgt het staal de betere oppervlakte en de hogere toleranties die vereist zijn voor hun eindbestemming: de automobielsector, huishoudelijke apparaten, metalen meubelen, gebouwen, verpakkingen, enz.
Omwille van deze extra walsbeurt zijn koudgewalste platen iets duurder dan warmgewalste platen.
De koudbandwalserijen walsen verder uit tot bijvoorbeeld flinterdun verpakkingsstaal met een dikte van 0.12 tot 0.49 mm.
Koudgewalst staal wordt meestal toegepast voor dunne staalplaten en voor profielen die daarmee gevormd worden.
Kenmerken
- Blank, metaalkleurig oppervlak
- Glad oppervlak (geen walshuid)
- Minimale plaatdikte voor koudwalsen is 0.10mm en maximum dikte is 3mm.
- Koudgewalste platen zijn sterker (harder) dan warmgewalst staal, maar de rek (taaiheid) en vervormbaarheid zijn kleiner.
- Nauwere toleranties mogelijk in afmetingen.

Bij deze thermisch verzinkte platen wordt de metaalcoating verkregen door onderdompeling van het koud-of warmgewalst bobijnstaal in een smeltbad van vloeibare zink. Thermisch verzinkt staal heeft een kenmerkend, enigszins gevlekt uiterlijk. Het is bij uitstek geschikt voor gebruik in open lucht.
Bij elektrolytisch verzinkte platen wordt een uiterst dunne metaalcoating aangebracht op het koudgewalste breedband door gebruik te maken van elektriciteit. Een dergelijke zinklaag beschermt het staal tijdelijk tegen corrosie en zal geschikt zijn voor gebruik binnenshuis of zal verder worden behandeld met een organische deklaag.
Voordelen
- Minder gevoelig voor corrosie.
- Een fraaier uiterlijk.
- Krasbestendigheid, wat samenhangt met de hardheid van het materiaal.
- Gewenste elektrische eigenschappen, zoals de geleidbaarheid.
Nadelen
- Deze coating mag niet aanzien worden als een permanente anti-corrosie oplossing. Het valt niet te vermijden dat na enige tijd toch langzaam corrosie-aantasting zichtbaar is.
- De verdeling van de stroomdichtheid over het product is helaas niet uniform. Dit betekent dat de laagdikte op bepaalde plaatsen hoger is en op bepaalde plaatsen lager. Stroom zoekt altijd de weg van de minste weerstand.
- Wanneer men geen glansmiddelen gebruikt wordt een zinklaag met een poederig uiterlijk gevormd hetgeen de corrosiebestendigheid nadelig kan beïnvloeden.
- Minder bestand tegen zeewater.

Weervast staal (beter bekend als Cortenstaal) is een uiterst weerbestendige staalsoort en heeft een sterkte die vergelijkbaar is met de gangbare constructie staalsoorten. Bijzonder voor weervast staal is de oranjebruine roestkleur en de lange levensduur omdat de dichte corrosielaag verder roesten stopt en schilderen of coaten overbodig wordt. Zo is het onderhoud zeer beperkt.
Ondanks de dichte oxidehuid is de legering geen roestvaststaal. Regen, wind en zand eroderen het staaloppervlak. Dunne weervaste platen kunnen na verloop van tijd weg eroderen.
De constructeur moet een corrosie/erosie toeslag toepassen. Deze is afhankelijk is van klimaat en directe omgeving (land- of zeeklimaat, industrieterrein of woonwijk).
Het staal blijft gevoelig voor corrosie. Bij constructies moet men daar rekening mee houden.Dode hoeken waarin water kan blijven staan moeten vermeden worden, omdat onderdelen die niet kunnen drogen nagenoeg even snel aangetast zullen worden als ongelegeerd staal.
Voordelen
- Lange levensduur
- Geen onderhoud
- Milieuvriendelijk, geen conserveringsmiddelen nodig
- Recycleerbaar
Toepassingen
- Gevelbekleding
- Constructiebouw; zoals bruggen en hijskranen
- Architectuur
- Kunstwerken
- Plantenbakken
- Borderranden in tuinen

voor jouw bestelling